Coalitie

Vrouwenpolder klaar voor de toekomst volgens het Zeeuwse DNA

Voor het leefbaar en economisch gezond houden van ons mooie Zeeuwse dorp hebben Gemeente Veere en lokale ondernemers hun krachten gebundeld daaruit is een mooi plan voortgekomen.

De gemeente Veere besloot in 2012 dat ontwikkeling van de Fort den Haakweg in lijn zou moeten zijn met het Dorpsplan Vrouwenpolder, zoals dat door inwoners destijds zelf was gemaakt. Op dat moment was het volop crisis en een gebiedsontwikkeling op de klassieke manier was ondenkbaar. De gemeente koos voor een aanpak ‘van onder uit’ en nodigde ondernemers uit om mee te doen aan ontwerpateliers. Diverse mensen sloten zich aan om mee te denken over de plannen.

Uiteindelijk verenigden vijf sleutelinitiatiefnemers zich samen met de gemeente en vertegenwoordigers van de dorpsraad in een gebiedscoalitie die het onderdeel Fort den Haakweg uit het Dorpsplan uitwerkten tot een Gebiedsvisie (2013) en een Ontwikkelplan (2014). De realisatie van het Masterplan zal leiden tot een kwalitatieve versterking van het gebied met positieve bijdragen aan de vrijetijds-economie van Vrouwenpolder en ruimte voor diverse kansen op sociaal-cultureel vlak.

Gemeente Veere

Het project ‘Vrouwenpolder 2020’ is één van de grote strategische projecten binnen de gemeente Veere. Inwoners en ondernemers uit Vrouwenpolder hadden ideeën over de toekomstige ruimtelijke en economische ontwikkeling van Vrouwenpolder. De dorpsraad kwam hiermee bij de gemeenteraad. Met het project Vrouwenpolder werkt de gemeente Veere aan:

  • Een Dorpsplan als visie voor de toekomstige ruimtelijke en economische ontwikkeling van Vrouwenpolder en omgeving. Dit plan is door de gemeenteraad op 2 februari 2012 vastgesteld.
  • Het herinrichten van de openbare ruimte van het centrumgebied en de dorpsentree. Dit is uitgevoerd.
  • Een Masterplan voor het gebied Fort den Haakweg en omgeving. Op 11 juni 2015 heeft de gemeenteraad het Masterplan vastgesteld.

Dorpsraad Vrouwenpolder 

Bewoners en ondernemers van Vrouwenpolder hebben samen met stedenbouwkundige Kees Stegenga hun ideeën voor ontwikkelingen in Vrouwenpolder voor de periode tot 2020 uitgewerkt in een Dorpsplan. Op 2 februari 2012 heeft de gemeenteraad van Veere dit dorpsplan vastgesteld. Het plan bestaat uit verschillende deelprojecten en een uitvoeringsagenda. De uitvoering van deze deelprojecten gebeurt in verschillende fases in de periode tot en met 2020.a.

Spacevalue

Portefeuillehouder René Molenaar koos ervoor om een externe supervisor aan te stellen als onafhankelijk adviseur van de gemeenteraad. Molenaar: “De opdracht aan de supervisor was een bondig mandaat. Geef sturing op vier aspecten waarover de meeste zorgen leven bij raadsleden: de schaal en maat van nieuwe bebouwing, inpassing in de omgeving, onderlinge samenhang en borging van de realisatie”. Bureau SpaceValue werd geselecteerd als supervisor en toegevoegd aan het proces met de gebiedscoalitie.

Outdoor park Fort den Haak

In de reeds aanwezige prachtige subtropische tuin worden sportieve activiteiten en arrangementen georganiseerd. De realisatie van een Outdoorpark in de achtertuin van Vrouwenpolder biedt een grote economische meerwaarde voor Vrouwenpolder. De aangeboden activiteiten staan in het licht van het thema uit het Dorpsplan “stoere-mannen sport”.

De doelstelling is om op een innoverende wijze, sportieve activiteiten aan te bieden voor diverse doelgroepen, om de kwaliteit van de beleving te verhogen gedurende het gehele jaar. Centraal in de activiteiten staan ontspanning, natuurbeleving, fun, samenwerking, recreatie en educatie. De kern van de activiteiten die worden aangeboden in het park ligt bij watersport, outdoorsport en beachsport. Activiteiten die vermaak bieden voor het hele gezin, bedrijven, toeristen of inwoners van Zeeland. Buitenom deze specifieke doelgroep zal elke toerist en ook de lokale bevolking worden getriggerd door de diverse speel- en sport voorzieningen in combinatie met een optisch aantrekkelijke horeca-accommodatie. Het Outdoor Park zal voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

Restaurant Fort den Haak 

De Nieuwe Horecavoorziening zullen samen met de lodges worden gerealiseerd met aandacht voor authentieke Zeeuwse kenmerken hierdoor ontstaat een verwantschap qua beeldkwaliteit.

De Horeca van het Outdoorpark heeft als een spin in het web een belangrijke centrale functie in het Park Fort den Haak. Van hieruit en het naast gelegen sportcentrum, de voormalige Oranjerie, kunnen alle outdooractiviteiten worden gemanifesteerd. Zo kunnen de visjes die worden gevangen in de Visvijvers ’s avonds een plekje krijgen op de bakplaat van de Horeca. Tal van samenwerkingsarrangementen kunnen van hieruit worden gerealiseerd.  

 

Golfbaan & Visvijver

Het initiatief rondom de golfbaan en de visvijvers omvat de transformatie van agrarische gronden naar een 9-holes Pitch & Putt golfbaan, maximaal 9 recreatiewoningen en een forellenvijver met een gebouw voor opslagruimte en kantine van max. 300 m 2 bvo. De horecavoorziening van het Outdoorpark wordt vanuit de coalitiegedachte gecombineerd met de voorzieningen voor de exploitatie van de golfbaan.

Receptie Breezand Vakanties

Breezand Vakanties is een familieverhuurbedrijf dat reeds 4 generaties lang de toerist in Vrouwenpolder uitstekende verhuuronderkomens aanbiedt. Op dit moment bestaat het verhuuraanbod van Breezand Vakanties uit zo’n 250 verschillende soorten verhuuraccommodaties variërend van eenvoudige 4 persoons budgetappartementen tot uniek gelegen Beachhouses en luxe 20-persoons groepsvilla’s.

Het huidige onderkomen van Breezand Vakanties knalt uit haar voegen. Aan alle kanten komen we ruimte tekort om nu, maar zeker ook in de toekomst, te voldoen aan de steeds hoger wordende wensen en eisen van onze gasten. Tevens willen we af van het “sleuteladresimago” waar, los van aankomst en vertrek, niets te beleven valt.

Ons nieuwe receptiegebouw ontwikkelt zich tot ontmoetingsplek en volwaardig centrumfaciliteit voor toeristisch en actief Vrouwenpolder. Lekker ontspannen en smullen van een hapje en een drankje in de brasserie, genieten van de wellness faciliteiten, sportief bezig zijn in de gym of op de tennisbaan, met de familie gezellig gaan bowlen of een heerlijk dagje er op uit met de fiets, dat alles is straks zeer goed mogelijk en onderscheid ons van andere “kale” beheer- enverhuurkantoren.

Meer informatie vindt u op: www.vrouwenpolderhotel.nl

 

Hotel restaurant Duinoord

Hotel-restaurant Duinoord is al sinds 1948 actief in de toeristisch/recreatieve sector in en rond Vrouwenpolder. Anno 2016 bestaat het bedrijf uit een 4-tal werkmaatschappijen (12 voltijdbanen en een groot aantal deeltijdbanen) en staat de 3de generatie sinds de oprichting aan het roer.

Het huidige Hotel zal een kwaliteitsslag ondergaan door een toevoeging van het aantal kamers met een niveau van comfort tot  extra luxe status en kamers voor minder validen. De gasten kunnen na een intensieve belevingsdag in het Park Fort den Haak genieten van onze Welness en fitness. Het thema van Duinoord in het integrale landschappelijk inrichtingsplan Park Fort den Haak zal zich specifiek richten op de strandbeleving doordat de aanleg in de duinsfeer zal worden gerealiseerd. Hierdoor wordt het Hotel ogenschijnlijk in de duinen geïntegreerd. Deze sfeer zal een ultieme memorabele beleving geven aan onze gasten.

 

Bekijk hier de presentatie: Uitbreiding Hotel Duinoord